DesprePrezentare generala

In anul 2009 , am reusit infiintarea Asociatiei “CLUB SPORTIV MUNICIPAL HUSI” – prima scoala de baschet pentru copiii din HUSI si din judetul Vaslui , cu varste cuprinse intre 7-18 ani.
Scoala are ca scop formarea tinerilor jucatori din punct de vedere fizic , initiere in baschet ca si sport si ultima etapa – performanta.

In colaborare cu Primaria Municipiului Husi, in urma unei hotarari a Consiliului Local , am primit autorizare pentru a desfasura activitati sportive cu scopul de a antrena si promova talentul copiilor din Husi in vederea participarii la competitii locale / judetene / regionale / nationale de baschet .
Antrenamente si competitiile se desfasoara in sala de sport a Primariei ,fiind primele din Husi organizate vreodata pe aceasta ramura sportiva-baschetul.

La meciuri sunt invitate persoane din randul comunitatii locale de afaceri, institutiilor publice, academice, mass-media, sportive şi in special sponsorii oficiali ai echipei de baschet.

Avem personal calificat – cursuri antrenor CNFPA – CENTRUL NATIONAL DE FORMARE SI PERFECTIONARE A ANTRENORILOR – profesori sport FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT – instructori aerobic / gimastica – autorizati MINISTERUL MUNCII si MINISTERUL EDUCATIEI – kinetoterapeut acreditat – licentiat FACULTATEA DE KINETOTERAPIE – instructori sportivi – jucatori divizionari .

Tinem sa mentionam totodata faptul ca la nivel judetean si regional ,sportivii din cadrul CSM HUSI au reusit performante notabile la toate categoriile de varsta in perioada 2010-2016:

– locul I la competitii prestigioase precum cele organizate de catre FRB (Federatia Romana de Baschet), DSJ Vaslui ( Directia de Sport Judeteana) sau O.N.S.S. (Olimpiada Nationala a Sportului Scolar) :
-locul 1 categoria U14 la nivel judetean-4 ani consecutiv
-locul 1 categoria seniori la campionatul “LIGA MOLDOVA” – campionat televizat
-locul 1 categoria U18 la nivel judetean- 3 ani consecutiv
-finalist U18 competitia regional
-locul 3 la festivalul Regional Moldova- categoria U13
Transfer 2 jucatori -LORENT ALEXANDRU / MATEI PALCU -DIVIZIA A POLITEHNICA IASI

Obiective si motivatii

Diversificare ramuri sportive – dezvoltarea sportului de masa

Dezvoltarea sportului de masă în România Exigențele societății actuale impun o mai bună familiarizare a populației cu un stil de viață activ bazat pe mișcare. Prin persoană activă se înțelege individul care realizează orice tip de activitate fizică timp de minim 30 de minute zilnic. În jur de 50% din populația României este categorizată ca având exces de greutate (WHO, 2010), iar inactivitatea fizică este al 6-lea cel mai mare factor de risc responsabil pentru anii trăiți cu dizabilitate în România (DALYs), având cea mai mare pondere în cazul bolilor cardiovasculare, diabetului și cancerului (Institute of Health Metrics and Evaluation – IHME, GBD Profile, România, 2013).

La nivel naţional, circa 2 din 10 elevi nu participă la orele de educaţie fizică din școală, frecvența neparticipării crescând cu înaintarea în vârstă (Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor, Institutul Național de Sănătate Publică, 2013). În prezent, există la nivel european o evidență medicală clară a prejudiciilor pe care sedentarismul le provoacă asupra sănătății. Raportul OMS intitulat “Sănătate și dezvoltare prin sport și activitate fizică“ (2003) evidențiează faptul că fiecare dolar investit în activitatea fizică determină o economisire de 3,2$ în sistemul medical.

Acest lucru evidențiază importanța investițiilor în sportul de masă și în încurajarea practicării exercițiilor fizice de către un procent cât mai mare al populației. În condițiile în care în Uniunea Europeană se estimează că obezitatea reprezintă până la 7% din costurile de sănătate publică, iar cifra este în continuă creștere, sportul de masă nu mai poate fi considerat o opțiune, ci o necesitate pentru un stil de viață sănătos. 14 Sportul este, însă, perceput diferit, în funcție de raportarea persoanelor la acesta.

Pentru copii și tineri mișcarea este asociată cu jocul, cu integrarea socială, cu dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic și emoțional, cu însușirea de reguli și respectarea acestora. Pentru adulți sportul și activitatea fizică reprezintă oportunitatea unui stil de viață sănătos și posibilitatea de a se relaxa, iar pe vârstnici, pe lângă faptul că le îmbunătățește sănătatea, îi menține activi.

Pentru toate categoriile socioprofesionale sportul trebuie să fie parte integrantă din stilul de viață având în vedere multiplele beneficii care decurg din practicarea activităților fizice.

În consecință, ne propunem creșterea efectivă a nivelului de activitate fizică a populației pe ansamblul tuturor regiunilor și al tuturor categoriilor socio-profesionale, cu toate implicațiile pozitive care decurg din aceasta (creșterea nivelului de educație, de socializare și a stării de sănătate a cetățenilor, a atitudinii active și pozitive în societate).